Haber

İzmir’in başkanlarından sürdürülebilirlik taahhüdü

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen “İlçe Sürdürülebilirlik Ofisleri Çalıştayı” başladı. Sürdürülebilir gelişme maksatlarının yerelleştirilmesini sağlamak için düzenlenen çalıştayda Lider Soyer ile birlikte ilçe belediye liderleri “Sürdürülebilirlik Taahhüdüne” imza attı. Soyer, “Refahın herkes için adil bir şekilde büyüdüğü geleceğin şehirlerini yaratmak için çalışıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 2019’da kurulan İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’nın (SKGA) organize ettiği “İlçe Sürdürülebilirlik Ofisleri Çalıştayı” başladı. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde iki gün sürecek çalıştayın açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer yaptı. Çalıştayda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, İzmir SGKA Genel Koordinatörü ve Lider Danışmanı Ruhisu Can Al, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz ve ilçe belediye liderleri, sürdürülebilirlik ofisi temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler, UNDP, Birleşmiş Kentler ve Lokal İdareler Ağı (UCLG-MEWA), İZKA üzere sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışan kurumlar ile Ege Endüstrici ve İş İnsan ları Derneği (ESİAD), Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) üzere kuruluşların temsilcileri yer aldı.

Programda ayrıyeten “Sürdürülebilirlik Taahhüdü” imzalandı. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer başta olmak üzere ilçe belediye liderleri da kent idarelerinde sürdürülebilirlik kriterlerine uyacaklarını taahhüt etti.

“Doğayla uyumlu bir şehir inşa etmeye kararlıyız”
Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, savaşlar, terör, açlık ve iklim krizinin tesirlerine değindi. Tabiatla uyumlu bir kent inşa etmeye kararlı olduklarını söyleyen Lider Soyer, 2020-2024 stratejik planında tüm bu yaşanan krizleri göz önünde bulunduran bir yaklaşım ortaya koyduklarını iletti. Soyer, “Birleşmiş Milletlerin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin yanında, İzmir’in mevcut durumu ve şartlarına uygun 10 maksada daha stratejimizde yer vererek kısa vadeli tahlillerle birlikte yapısal değişimleri de odağımıza aldık. Gayemiz, İzmir’i gezegenimizdeki hayat ağının ayrılmaz bir kesimi olarak hareket eden bir kent haline getirmek. Kır ve kent alanları ortasında güçlü mekansal, toplumsal ve ekonomik ilgiler kurmak. Böylece geçmişimiz ve geleceğimiz ortasındaki adaleti g& uuml;vence altına almak” dedi.

“İzmir deklarasyonu dünyaya ilham verdi”
İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi mirası, kadim kırsal kültürü ve Akdeniz kentlerinin binlerce yıllık etkileşiminin yaşanan bu krizlerin tahlilinde anahtar bir söz olan ahengi ortaya çıkardığını söz eden Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Geçtiğimiz yıl İzmir’de mesken sahipliği yaptığımız Dünya Belediyeler Birliği’nin Kültür Zirvesi’nde işte bu anahtar kelimeyi temel alan bir sonuç bildirgesi yayımlandı. İzmir Deklarasyonu, İzmir’den dünyaya ilham olacak yeni bir kavram ortaya koydu: Döngüsel kültür. Tabiatla, birbirimizle, geçmişimizle ve gelecekle ahengi temel alan döngüsel kültür kavramı gün geçtikçe daha çok taşları yerlerine oturtuyor. Dünyada birinci sefer İzmir’de uyguladığımız Cittaslow Metropol kavramı özünü döngüsel kültürden alıyor ve kentlerimizi yine içinde dinlenebileceğimiz bir yuvaya dönüştürmeyi hedefliyor. Bu yesyeni yaklaşımla refahın herkes için adil bir formda büyüdüğü geleceğin kentlerini yaratmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Yapılanları anlattı
Stratejik plan doğrultusunda yaptıkları çalışmaları da aktaran Soyer, “ İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’nı kurduk ve 25 ilçe belediyemizdeki Sürdürülebilirlik Ofisleri aracılığı ile bu amaçların yerelleştirilmesi çalışmalarımıza güç verdik. İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı tarafından, Türkiye’de büyükşehir ölçeğinde bir birinci olan İstekli Lokal Kıymetlendirme Raporları hazırlandı. Kentin gerçekliğini açık bir formda yansıtan bu raporlar, kentler ortası bağlantının ve ahengin güçlenmesi yolunda çok kıymetli bir fırsat yarattı. Böylece bugün bizleri buluşturan bu kapsamlı çalıştayın şartları oluştu. Buluşmamızın gayesi, sürdürülebilir gelişme maksatlarının yerelleştirilmesi için çalışan tüm paydaşlar ortasındaki ahengi büyütmek. Geçtiğ imiz haftalarda Avrupa Akdeniz Bölgesel ve Lokal Meclisi-Arlem Genel Kurulu’na İzmir’de konut sahipliği yaptık. Burada Akdeniz kentlerinden başlamak üzere bir Döngüsel Kültür Kentleri İttifakı kurmak için memleketler arası kamuoyuna bir davette bulunduk. Davetimiz, Arlem ve ICLEI aracılığıyla COP 27 İklim Zirvesi’nde de tartışıldı, konuşuldu. Dünyanın birinci Cittaslow Metropolü olan İzmir, Akdeniz’in ve dünyanın öteki kentleriyle birlikte bu bahisteki çabasını büyütecek. Bu çabamızı besleyen, yerelden bize güç veren şey ise İzmir’de daima birlikte başlattığımız ve her geçen gün çok sayıda paydaşımızın dayanağıyla büyüyen Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı. Bu çok bedelli adımların atılmasına takviye veren tüm belediye liderlerimize, Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’nın öteki tüm pa ydaşlarına, İlçe Sürdürülebilirlik Ofisleri’nin pahalı çalışanlarına ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkalığımıza yürekten şükranlarımı sunuyorum” tabirlerini kullandı.

“Bu süreç dünyayla entegre olmanıza imkan verecek”
İlçe belediye liderlerine da seslenen Lider Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bu süreç yalnızca kendinizi sınamak manasına gelmiyor. Birebir vakitte dünyayla entegre olmanıza imkan verecek ve dünyayla çok daha yakın temaslar kurmanıza fırsat verecek bir yer oluşturacak. Hem kendi yaptığınız çalışmaları dünya ölçeğinde farklı bir perspektiften görme imkanı bulacaksınız hem yaptığınız çalışmaların ölçülebilirliği ve görünürlüğü çok daha fazla artmış olacak. Kabuğu içinde yaşayan kentler olmaktan çıkıp dünyayla çok daha entegre olmuş ve birlikte tıpkı maksat için çaba eden bir dayanışma yeri yaratmış olacağız. Bu iki günlük çalıştayın tüm iştirakçilere ilham vermesini, tüm iştirakçiler için zihin açıcı olmasını diliyorum.”

“Tunç Başkanımız olmasaydı bugünlere ulaşmak hiç de kolay olmayabilirdi”
Sürdürülebilirliğin global gündemin en üst sıralarında yer alan başlıklarından birisi olduğunu aktaran İzmir SGKA Genel Koordinatörü ve Lider Danışmanı Ruhisu Can Al, Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Lideri olduğu devirden itibaren taşıdığı vizyonun kendilerine yol gösterdiğini söz etti. Al, “Tunç Başkanımız olmasaydı bugünlere ulaşmak hiç de kolay olmayabilirdi. Başkanımızın o günlerden inandığı ‘dünya değişirken sessiz kalamayız’ dediği anlamlı süreç bizi bu noktalara getirdi” dedi.

“İzmir’de olmak her zaman memnuniyet verici bir şey”
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Bizler için İzmir’de olmak her vakit memnuniyet verici bir şey. Sürdürülebilirliğin yerelleşmesinde her vakit öncü olan bir kent bizim açımızdan. Tunç Bey’i her dinlediğimde sürdürülebilirliğin nasıl yerelleşeceğine dair epey faydalı fikirler öğreniyorum. Bu süreçte ilçe belediyelerinden Büyükşehir Belediyesi’ne kadar daima birlikte ortak çalışma eseri olarak bir kılavuzu ortaya çıkarmış olduk. Sürdürülebilir kalkınmayla sağlıklı bir gezegen, memnun beşerler, müreffeh toplum yaratma hedefi taşıyoruz” diye konuştu.

Taahhütte şu sözler yer aldı:
“İzmir Büyükşehir Belediye Lideri olarak;
Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılmak istenen global gayeler; ekosistemi-gezegeni, ekonomiyi ve toplumu gözetmektedir. 17 global Sürdürülebilir Kalkınma Emeli çerçevesinde hareket etmek, yaptığımız ve yapmayı planladığımız projeler, iş ve aksiyonlarda bu gayelerle ahengi gözetmek, hem lokal yöneticisi olduğum kente ve topluma, hem de gezegene karşı sorumluluğumdur.

Bu sorumluluk şuuruyla;

Belediyemizin çalışmalarını, plan ve projelerini Sürdürülebilir Kalkınma Maksatları ile uyumlaştırarak yürütmek için;

Sürdürülebilir Kalkınma Maksatlarının kendi ilçemde farkındalığının artırılması ve yaygınlaştırılması için;
Çevresel, ekonomik ve toplumsal gayeleri içeren 17 Sürdürülebilir Kalkınma Emelinin yerelleştirilmesi istikametinde ilçemde başka sivil toplum kuruluşları ve kurumlarla paydaşlık münasebeti kurarak birlikte hareket etmek için;

Küresel maksatlara ahenk ve kriterlerin takibi ve izlemesinin yapılması hedefiyle Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı ile birlikte oluşturulan İlçe Sürdürülebilirlik Ofisimizin insan kaynağını ve çalışma kapasitesini geliştirerek, direkt başkanlığa bağlı çalışmasını ve tertipli sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanmasını sağlamak için;

Yukarıda ayrıntılarıyla tanım edilmiş olan Global Emellerin yerelleştirilmesi için çalışacağımı taahhüt ediyorum”

Kimler imza attı?
Protokole Lider Soyer ile Kemalpaşa Belediye Lideri Rıdvan Karakayalı, Seferihisar Belediye Lideri İsmail Yetişkin, Selçuk Belediye Lideri Filiz Ceritoğlu Sengel, Konak Belediye Lideri Abdül Batur, Gaziemir Belediye Lideri Halil Arda, Beydağ Belediye Lideri Feridun Yılmazlar, Narlıdere Belediye Lideri Ali Engin, Bayraklı Belediye Lideri Serdar Sandal, Karşıyaka Belediye Lideri Cemil Tugay, Menderes Belediye Lideri Erkan Özkan, Karabağlar Belediye Lideri Muhittin Selvitopu ismine Belediye Lider Yardımcısı Aykut Kolatar, Foça Belediye Lideri Fatih Gürbüz, Karaburun Belediye Lideri İlkay Girgin Erdoğan, Torbalı Belediye Lideri Mithat Tekin, Balçova Belediye Lideri Fatma Çalkaya, Buca Belediye Lideri Erhan Kılıç imza attı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu