İbrahim Kahveci: Maaş zamları 3 ayda eridi
Karar yazarı İbrahim Kahveci, enflasyon ortamında maaş artışlarının etkisini kaybettiğine dair bir hesaplamaya yer verdi. Artışın 3 ayda ortadan kalktığını belirten Kahveci, Türkiye’nin tüketim toplumu olduğuna değindi. Son 2 yılda tüketimin yüzde 40,7, üretimin ise sadece yüzde 3,1 arttığına dikkat çeken Kahveci, “Nass diyerek bunu yaptılar.”
İbrahim Kahveci’nin “Asgari ücret zammı 3 ayda nasıl sıfırlandı” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:
“İTO ile karşılaştırıldığında İstanbul’da fiyatlar haziran-ağustos döneminde yüzde 23,63 oranında arttı. Bu asgari fiyat olan 11.402,32 liranın yüzde 23,63’ü eridi. Geriye kalan para ise 8.707,65 lira. Bu, haziran ayı fiyatlarına göre yüzde 34,04 oranındaki baz fiyat artışının sıfırlanmak üzere olduğu anlamına geliyor… Eylül ayının prestijiyle birlikte asgari fiyatın satın alma gücünün, 2019 ortası öncesindeki seviyenin altına inmesi kuvvetle muhtemel. yıllık artış…
(…)
Bir ülke nasıl batar? Elbette birçok unsuru var… Ama en değerli unsurları ‘İçeriden yok et’noktada.
Mesela devleti ve kurumları çökertmek, mesela toplumu ayrıştırıp ülkeyi özellikle eğitimliler için yaşanmaz hale getirmek ve onları ‘giderlerse giderler’ tercihine hapsetmek. Bunların yerine doğudan ve güneyden eğitimsiz ve vasıfsız savaşçılar alarak ülkeyi beşeri sermaye açısından kurak hale getirmek.
Daha burada sayamadığımız birçok politika…
Ancak bugün bunlardan birine biraz daha geniş bir açıdan bakacağız. Ülkeyi verimsiz hale getirerek tüketim toplumu yaratmak… Böylece ülkeyi ‘ekonomik köleliğe’ mahkûm etmek.
Bu nasıl oluyor? İşte yine dini söylemlerle bunu yaptılar… Nass… Son 2 yılda tüketimi yüzde 40,7 artırıp üretimi yüzde 3,1’de kalarak.
Bakın Türkiye’de gelirin yüzde 55-60’ı tüketimden geldi. 2018-V çeyreğinde tüketimin GSYİH içindeki payı yüzde 56,6 oldu.
Ancak 2023-II döneminde tüketimin payı yüzde 76,1’e yükseldi.
Türkiye ekonomisi tüketim ekonomisi demektir.” (HABER MERKEZİ)